Els elements gastronòmics bàsics d'una calçotada són els calçots amb la salsa especialment creada per acompanyar-los, la carn de xai i la llonganissa (o "botifarra") a la brasa, i les postres (taronges, crema catalana i productes de pastisseria). Les begudes que genuïnament acompanyen l'àpat són el vi i el cava. El ritual de tota calçotada comença en la delicada operació de preparar els "calçots" que consisteix a tallar les fulles verdes a una mesura determinada i les arrels. Un cop realitzada aquesta operació els "calçots" es col loquen a la graella sota la qual el foc, ben repartit i viu, ha de fer la seva feina. Durant el procés de cocció cal retirar la graella del foc un parell o tres de vegades per procedir a capgirar els "calçots" un a un. Un cop cuits, és a dir, quan la punta ja estigui tova i estiguin totalment negres a la part exterior, es guarden embolicats en paper, tipus diari per mantenir-los calents.
Atès que s'han de menjar calents, els "calçots" es presenten a la taula encara embolicats i col locats en la concavitat d'una teula. Els comensals els reben preparats per gaudir-ne, cadascun amb el seu corresponent pitet per no tacar-se, amb la terrina de salsa plena i amb una llesca de pa que serveix d'acompanyament i alhora serveix per recollir la salsa. Tradicionalment, els "calçots es mengen amb el comensals drets, i la quantitat dependrà de l'experiència i la gana, però és corrent menjar entre 25 i 30 calçots per persona.
Les brases s'aprofiten per coure la carn, la llonganissa i, eventualment, botifarra negra, carxofes ... Així mateix, durant tot l'àpat corren de mà en mà els porrons plens de vi, preferentment negre. La festa gastronòmica acaba amb la tradicional taronja i merengues, als quals, en els darrers anys, s'han afegit la crema i els pastissos al legòrics al "calçot".
Per a l'elaboració d'una bona salsa de la calçotada, cada família té el seu propi secret, fruit d'una investigació pròpia que s'ha anat transmetent de generació en generació. Amb tot, els ingredients bàsics per a 4 persones són: 100 grams d'ametlles torrades, 30 grams d'avellanes torrades, 4 o 5 tomacons vermells rostits, 1 cabeça d'alls rostits, 80 cl d'oli d'oliva, 1/2 gotet de vinagre, 1 pebrot sec, un polsim de pebre vermell dolç, julivert i sal, Tot això molt bé triturat al morter o amb una batedora.