Aquests productes es diferencien pel seu mètode de producció i d'elaboració de les matèries primeres que procedeixen d'una zona geogràfica concreta. Així, el consumidor pot gaudir de productes conreats al camp amb unes condicions de clima i sòl que, juntament amb l'esfoç que fan els pagesos, els donen unes característiques organolèptiques d'una qualitat excepcional, apte per al delit dels paladars més exigents.
La Indicació Geogràfica Protegida (IGP) "Calçot de Valls" apareix, com a resposta a la demanda dels pagesos del Camp de Tarragona, per aconseguir un reconeixement adequat a la qualitat del producte. El seu reglament va ser aprovat mitjançant una ordre del DARP el 25 de Setembre de 2001.
Els calçots amparats per la IGP es reconeixen perquè estan lligats amb un fil blau del qual penja una etiqueta numerada amb el nom del productor.
L'àrea de producció de la IGP Calçot de Valls, està constituïda pels terrenys que estan ubicats a les comarques de l'Alt Camp, el Baix Camp, el Tarragonès i el Baix Penedès i que el Consell Regulador considera aptes per a la producció de calçots.
Les pràctiques de cultiu seran les tradicionals que tendeixin a aconseguir la millor qualitat dels calçots.
Només podran acollir-se a la IGP, els calçots tendres i frescos que compleixin els requisits de la legislació vigent.
En el moment de vendre'ls, els calçots hauran de complir les característiques mínimes següents: hauran de ser sencers, sans, no hauran de tenir humitats exteriors anormals, olors ni gustos estranys, hauran d'estar nets però mai rentats. El Calçot de Valls haurà de tenir una cama blanca de 15 a 25 cm de llarg i un diàmetre mensurat a 5 cm de l'arrel entre 1'7 i 2'5cm. A més haurà de presentar les qualitats organolèptiques de la IGP. EL condicionament dels calçots es realitzarà en feixos de 25 i 50 unitats, etiquetats i lligats amb la cinta característica del Calçot de Valls.
Per tal de portar el control de qualitat. el Consell Regulador delega les funcions a una entitat de control i certificació indepentent.
BON PROFIT!